Menue
Camping-Tipps für den Frühling im Dethleffs Wohnwagen

Controle van de gastoevoer

Kamperen zonder volle gasflessen? Onvoorstelbaar! Dankzij gas kunt u namelijk op het fornuis – bij Dethleffs vaak een 3-pitskooktoestel – macaroni koken of een eitje bakken voor het ontbijt. Onze Dethleffs-caravans beschikken over de warmeluchtverwarming van Truma en ook tal van andere caravans verwarmen met gas. Ook de koeling vindt plaats met gas. Zonder volle gasflessen wordt het dus algauw ongezellig kil in de caravan en kunt u niets meer koken. Geen ideale combinatie. Daarom is het essentieel om het gassysteem van de caravan juist te controleren.

Controle

Voor het begin van een rit en bij het verlaten van het voertuig of als u geen gastoestellen gebruikt, sluit u alle gasafsluitkranen en de gaskraan aan de gasfles. Ook tijdens het tanken, op veerboten of in de garage mag geen enkel toestel, de verwarming of de koelkast in werking zijn, als dat met open vlam gebruikt wordt. Er bestaat gevaar voor explosies!

Vervolgens controleert u de gasdrukregelaar en de uitlaatbuizen. Werkt alles vlekkeloos en is er geen schade? Bekijk dan ook even in de voertuigdoucmenten hoe oud uw voertuig is, want na een bepaalde tijd moet de gasdrukregelaar vervangen worden. Als eigenaar van het voertuig bent u hiervoor verantwoordelijk.

Hoe herken ik een defect en wat doe ik daaraan?

Als u een defect aan de gasinstallatie vaststelt, zoals een gasgeur of een hoog gasverbruik, bestaat gevaar voor explosies! Blijf echter rustig en houd het hoofd koel. Sluit meteen de gaskraan op de gasfles en open ramen en deuren om het voertuig te verluchten. Rook in geen geval in de caravan of in de buurt ervan en gebruik geen open vlam. Bedien bovendien geen schakelaars, zoals voor verlichting, het hefbed, enz. en haal smartphones uit de lader in de caravan. Telefoneer naar de dichtstbijzijnde garage om het verdere verloop te bespreken.

Gasflaschen im Dethleffs Wohnmobil

Wanneer moet ik naar een garage?

Een afspraak in een garage is over het algemeen verstandig als het om de gasinstallatie gaat, want door een verkeerde bediening hiervan kan gevaar voor explosie ontstaan, zeker als u bij de controle schade vaststelt. Ga bovendien naar een bevoegde garage als de gasinstallatie van de caravan onderhouden, gerepareerd of gewijzigd moet worden. Ook voor de ingebruikname na een lange winterpauze en volgens de nationale bepalingen is het aanbevolen om uw gasinstallatie door een expert te laten nakijken. Dat geldt ook voor voertuigen die niet ingeschreven zijn! Als u zelf wijzigingen aan de gasinstallatie uitvoert, laat u die in elk geval door een bevoegde garage controleren.

Gas in de keuken

Voor de (nieuwe) ingebruikname van het kooktoestel na de winterpauze zorgt u voor voldoende verluchting door ramen of het dakluik te openen. Als er verschillende gastoestellen aanwezig zijn, is voor elk gastoestel een gasafsluitkraan nodig. Als bepaalde gastoestellen niet gebruikt worden, sluit u de gasafsluitkraan ervan. Daarna kunt u een test starten en de vlam van het fornuis aansteken. Controleer of de ontstekingsbeveiligingen na het doven van de gasvlam binnen een minuut sluiten. Daarbij hoort u een klik. Controleer deze functie niet alleen bij het klaarmaken van uw caravan, maar ook regelmatig tijdens het seizoen.

De ingebouwde gastoestellen in uw Dethleffs-caravan zijn uitsluitend ontworpen voor werking op propaangas, butaangas of een mengsel van deze gassen. De gasdrukregelaar en alle ingebouwde gastoestellen zijn ontworpen voor een werkingsdruk van 30 mbar.

Gasinstallatie

Over het algemeen is gas een schone, voordelige energievorm met een hoge energiewaarde. Propaangas behoudt zijn gasvorm tot -42 °C, butaangas daarentegen maar tot 0 °C – bij lagere temperaturen is er geen gasdruk meer. Daarom is butaangas niet geschikt voor gebruik in de winter. Controleer regelmatig of de gasslang en de aansluiting met de gasfles scheuren of broze plaatsen vertoont en niet lek is. Zoals u al las, moet u als eigenaar de gasslang laten vervangen. Volg daartoe de geldende nationale bepalingen.

Door zijn functie en bouw is de opbergkast voor gasflessen een ruimte die naar buiten opent. Zorg ervoor dat de standaard aanwezige gedwongen ventilatie nooit afgedekt of afgesloten is, anders kan ontsnappend gas niet naar buiten geleid worden. Gebruik die ruimte daarom nooit als opbergruimte. Beveilig de opbergkast voor gasflessen best volledig voor toegang door derden, zeker voor kinderen. Daartoe kunt u die gewoon op slot doen

Zorg ervoor dat de gaskraan of de gasfles steeds toegankelijk is en sluit alleen gastoestellen (bijv. gasbarbecue) aan die ontworpen zijn voor een gasdruk van 30 mbar. De uitlaatbuis moet lekvrij en stevig aangesloten zijn op de verwarming en de schoorsteen en mag vanzelfsprekend niet beschadigd zijn. Zorg ervoor dat uitlaatgassen ongehinderd naar buiten kunnen ontsnappen en frisse lucht ongehinderd kan binnenkomen. Houd daarom de schoorsteen en aanzuigopeningen altijd schoon en vrij.

De gasfilters filteren resten van verdampingsgas, zoals olefine, paraffine en overige koolwaterstofverbindingen uit de gasinstallatie. De filterpatronen moeten regelmatig gecontroleerd en ten laatste om de twee jaar vervangen worden. Respecteer de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

De gasdrukregelaar

De gasdrukregelaar reduceert de gasdruk van de gasflessen tot de werkingsdruk van de gastoestellen. Rechtstreeks op het ventiel van de fles kunt u een niet-instelbare gasdrukregelaar met veiligheidsventiel aansluiten. Zorg ervoor dat de schroefverbindingen op de gasdrukregelaar een linkse schroefdraad hebben. Voor gastoestellen moet de gasdruk tot 30 mbar gereduceerd worden.

Gasflessen vervangen

Hoe lang gaat een volle gasfles eigenlijk mee in een caravan? Een volle gasfles van 11 kilogram volstaat ongeveer om gedurende drie dagen op één vlam te koken, 22 uur met volledig vermogen te verwarmen of 25 dagen te koelen. Gemiddeld verbruikt de verwarming ca. 170 - 490 g/h, per kookplaat is ca. 140 - 165 g/h nodig en de koelkast is zelfs tevreden met ca. 18 g/h. Als de gasflessen in de caravan vervangen moeten worden, kunt u hiervoor terecht bij een garage. Als u dat zelf durft, gaat u omzichtig te werk!

Bij het vervangen van de gasflessen mag uzelf of personen in uw buurt in geen geval roken en geen open vlam gebruiken. Na het vervangen van de gasflessen controleert u of er bij de aansluitingen gas ontsnapt. Spuit daartoe wat lekzoekspray (verkrijgbaar in de vakhandel) op de aansluitingen. Open de buitenklep voor de opbergkast voor gasflessen en sluit de gaskraan op de gasfles. Houd altijd rekening met de richting van de pijl. Draai nu de gasdrukregelaar met de gasslang handmatig van de gasfles (linkse schroefdraad), maak de bevestigingsriemen los en neem de gasfles eruit. Zet de gevulde gasfles in de opbergkast en bevestig deze opnieuw met de bevestigingsriemen. De gasdrukregelaar met de gasslang kunt u opnieuw handmatig op de gasfles schroeven (linkse schroefdraad). In het voertuig is voor elk gastoestel een gasafsluitkraan ingebouwd onder het kooktoestel of in de buurt van de gastoestellen (bijv. in de zitbank).

Externe gasaansluiting

De externe gasaansluiting bevindt zich, afhankelijk van het model, achterin, links of rechts. Sluit het externe gastoestel op deze aansluiting aan en open de gasafsluitkraan. Als u de externe gasaansluiting niet gebruikt, sluit u steeds de gasafsluitkraan. Op de externe gasaansluiting mogen alleen gasverbruikers met een gepaste adapter aangesloten worden. Sluit alleen externe gasverbruikers aan die ontworpen zijn voor een werkingsdruk van 30 mbar en zorg ervoor dat er na het aansluiten en het openen van de gasafsluitkraan geen gas meer uit de aansluiting ontsnapt. Als de externe gasaansluiting niet dicht is, ontsnapt gas. In dat geval sluit u meteen de gasafsluitkraan in de gaskraan op de gasfles. Laat de externe gasaansluiting in een bevoegde garage controleren. Terwijl u een externe gasverbruiker aansluit, mag zich in de buurt van de externe gasaansluiting geen bron van vlammen of vonken bevinden. Gebruik de externe gasaansluiting niet om gasflessen te vullen en houdt rekening met de stickers op de externe gasaansluiting

DuoControl van Dethleffs

DuoControl is een automatische omschakelinstallatie met indicatie voor een gasinstallatie met twee flessen. De DuoControl-omschakelinstallatie schakelt automatisch de gastoevoer om van de gebruikte fles naar de tweede fles, als de gebruikte fles leeg of niet meer functioneel is. Zo kunnen de gastoestellen blijven werken. De DuoControl-omschakelinstallatie is geschikt voor alle gangbare gasflessen van 3 kilogram tot 33 kilogram. De DuoControl-omschakelinstallatie heeft twee modi: wintermodus 'Aan en verwarmen' en zomermodus 'Aan'

Crashsensor

De crashsensor beveiligt tegen het ongewild ontsnappen van gas. Bij een ongeval (vanaf een botssnelheid van ca. 15 km/u) of als het voertuig sterk afhelt, wordt de gastoevoer automatisch onderbroken. Als de crashsensor geactiveerd werd, moet hij handmatig gereset worden. Daartoe drukt u met een stift de resetknop enkele seconden in. Alleen als het voertuig voorzien is van een crashsensor en geschikte hogedrukslangen met slangbreukbeveiliging mag het woongedeelte tijdens de rit verwarmd worden. Houd bovendien rekening met de voorschriften van elk land en de gebruiksaanwijzing van de fabrikant.

Gascontrole laten uitvoeren

Wat gebeurt er bij de gascontrole? De installatie voor vloeibaar gas moet regelmatig door een gecertificeerde deskundige gekeurd worden. Dat geldt ook voor voertuigen die tijdelijk niet ingeschreven zijn. Bij de gascontrole worden de dichtheid en werking van de gasinstallatie gecontroleerd en wordt de leeftijd van de toestellen (zoals verwarming, slangen en regelaar) vastgesteld. Bij de controle moet een niet volledig lege gasfles aangesloten zijn en moeten de – indien aanwezig – ontstekingsbatterijen nog functioneren. Een geslaagde gascontrole wordt gedocumenteerd, daar staat ook wanneer de volgende controle moet plaatsvinden.

Checklist voor de veiligheid van gasflessen:

  • Gasflessen alleen transporteren in de daartoe voorziene opbergkast.
  • Gasflessen verticaal in de opbergkast plaatsen.
  • Gasflessen vastsjorren zodat ze niet kunnen draaien en kantelen.
  • Als de gasflessen niet op de gasslang aangesloten zijn, altijd de beschermkap plaatsen.
  • Afsluitkraan op de gasfles sluiten voor de gasdrukregelaar of de gasslang van de gasfles gehaald wordt.
  • Gasdrukregelaar of gasslang alleen handmatig op de gasflessen aansluiten. Geen gereedschappen gebruiken.
  • Uitsluitend speciale gasdrukregelaar met veiligheidsventiel voor gebruik in voertuigen gebruiken. Andere gasdrukregelaars zijn niet toegelaten en voldoen niet aan de hoge eisen.
  • Bij temperaturen onder 5 °C vorstbeveiliging (Eis-Ex) voor gasdrukregelaar gebruiken. Alleen gasflessen van 5 kilogram of 11 kilogram gebruiken. Campingaz-flessen met ingebouwde terugslagklep (blauwe flessen met een inhoud van max. 2,5 of 3 kilogram) mogen in uitzonderlijke gevallen met een veiligheidsventiel gebruikt worden.
  • Voor gasflessen buiten een zo kort mogelijke slang gebruiken (max. 150 cm).
  • Nooit de ventilatie-openingen in de bodem onder de gasflessen blokkeren.